Trudnoća je kompleksan proces, te u periodu od 9 mjeseci žena doživi razne promjene na tijelu. Međutim kako se dijete razvija i ono samo doživi mnoge promjene.

Kako bi lakše govorili o trudnoći ona je podijeljena na tri trimestra. Danas govorimo o tome kako se ponaša beba u trećem trimestaru trudnoće. Objasnit ćemo kako vaša beba izgleda i kroz koje je sve promjene prošla. Sigurni smo da niste znali da se dijete drastično razvija u ovom periodu.

Vaša beba postaje aktivna

Početak trećeg trimestra odnosno 28. sedmica trudnoće nam može reći da je beba duga oko 38 centimetara što odgovara veličini jednog ananasa i teži oko 1 kilogram. Da se beba dosta brzo razvija govori nam činjenica da 31. sedmica trudnoće predstavlja period kada je beba duga oko 42 cm i teži oko 1,6 kilograma.

Naravno beba se ne može razvijati u nedogled tako 31 sedmica predstavlja period kada dijete usporava s rastom. Obično u ovom periodu dostiže dužinu koju će imati u trenutku kada se rodi, međutim nastavlja dobijati na težini. Od ovog period pa do poroda beba treba da dobije još oko 2 kilograma.

Beba u trećem trimestaru trudnoće

Sada se malo vraćamo na 28. sedmicu trudnoće jer u ovom periodu beba se priprema da zauzme položaj u kome će dočekati termin za dolazak na svijet, vaša beba ima vrlo ispunjene dane raznim aktivnostima.

Beba počinje treptati

28. sedmica označava vrijeme kada beba počinje treptati. Pored sisanja, disanja, štucanja i nakašljavanja, od sada, pa i ubuduće, beba će dane provoditi uvježbavajući i treptanje. Treptanje je još jedan od veoma važnih refleksa koji nakon rođenja ima ulogu u zaštiti oka od predmeta iz spoljašnje sredine. Također, treptanje igra važnu ulogu i u vlaženju oka i zaštiti od jakih svjetlosnih utjecaja čime se održava zdravlje oka i pravilan vid .

Vaša beba počinje da sanja

U 28. sedmici primijećeni su različiti ciklusi spavanja kod bebe, među kojima se nalazi i faza sna iskazana u brzom kretanju očiju što ukazuje na činjenicu da je beba u ovom periodu sasvim sposobna da sanja.

31. sedmica trudnoće sa sobom nosi razvijeniji ciklus sna. Ciklusi mirovanja su sve duži, jer beba više spava u ovom periodu, a zbog toga što postaje sve veća i jača, ženama postaje sve lakše da prepoznate u kojoj fazi je trenutno vaša beba.

Ako se brinete da je beba previše dugo mirna, preporuka je da brojite njene pokrete.

Beba prepoznaje mamin glas i njen mozak raste

Oko 25. ili 26. sedmice trudnoće dokazano je da bebe u maternici mogu da reaguju na glasove i na buku, a do 28. sedmice, beba može raspoznavati i mamin glas. Zbog činjenice da je beba okružena amnionskom tečnošću i zato što se nalazi unutar maternice svi glasovi koje beba čuje prigušeni su za oko 50 %.

Beba u trećem trimestaru trudnoće

Najvažniji zvuk koji beba može da čuje jeste glas roditelja. Naravno beba može da čuje i vanjski glas ali obično glas majke je onaj koji se najbolje čuje, njeni otkucaji srca se pojačavaju kada čuju mamin glas što dokazuje da beba reaguje na govor.

Nakon što dijete počne registrovati glas ubrzo slijedi i rast bebinog mozga. Ono što je bitno u ovoj fazi razvoja mozga pored rasta, jeste i razvoj brazda i udubljenja koje su karakteristični za ovaj organ. Do sada je površina mozga bila potpuno glatka, a zahvaljujući razvoju brazda, mozak je spremniji da zadrži  sve više nervnih ćelija. Do sada su kod bebe razvijena sva čula

Zahvaljujući svakodnevnom kreiranju brojnih nervnih ćelija i sinapsi, beba je sada, između ostalog, u stanju da koristi svih pet čula. Mnoge sitne promjene dešavaju se na bebi ali i na tijelu majke ali ovo su one najvažnije važno spomenuti.

Svakako preporučujemo da pazite šta jedete i mjerite kolučinu kalorija uz ovaj Kalkulator kalorija hrane.