Nova godina i Božić su već iza nas, dočekali smo 2022. godinu, praznični period se polako ali sigurno završava, i svi se neizbežno vraćamo svojim redovnim obavezama.

Za odrasle će to prestavljati povratak na radno mesto, dok će se deca, kojoj se raspust nažalost ipak završio morati da se vrate u svoje školske klupe. S nekoliko kilograma više koji su neizbežna poskedica praznične trpeze, nešto lepih uspomena i  odavno raspakovanim i sada već i izgustiranim poklonima, povratku u rutinu ne vesele se ni jedni ni drugi, i to je nešto što se iz godine u godinu nikako ne menja. Kao što se iz samo naslova da zaključiti, mi ćemo se ovde pozabaviti time kako da onim mlađima nastupajuću svakodnevnicu učinimo, koliko je to moguće, malo prijatnijom, odrasli će se već nekako i sami snaći.  

Zašto je bitno izabrati adekvatan dečiji ruksak za školu

Iako se ponekad čini da je suvišno isticati važnost izbora pravog dječijeg ruksaka za svakog mališana, ipak se, usled postajanja mnoštva odluka koje se tiču pripremanja za svako novo polugodište, nedostatka vremena, primamljivih ponuda i akcija ruksaka koji zapravo nisu zadovoljavajućeg kvaliteta ili atraktivnog i modernog dizajna ruksaka zbog kog smo skloni da previdimo nepraktičnost istog dovode do čestih i nenamernih pogrešnih izbora, čiju cenu, na kraju plaćaju mališani, a njima stvarno nije potrebno davati još jedan razlog da im se ponedeljkom ujutru ne ide u školu.

Pre bilo kakve rasprave na ovu temu dovoljno je uraditi samo dve stvari kako bi situacija bila sasvim jasna. Prvo treba proveriti zvaničnu statistiku za prethodih nekoliko godina, koja jasno pokazuje konstantni porast broja školske dece sa deformitetima kičme, a pri čemu nije ni za zanemarivanje broj onih koji se žale na stalne bolove u leđima. Drugo, kada se nađete u prilici, ujutru pre nego što se đaci zapute u školu, dok stoji naslonjen pored vrata, ili nakon što ga posle dugog dana na časovima tutnu negde u ćošak, podignite ranac koja vaše dete svakodnevno nosi na svojim leđima i sami procenite koliko je to opterećenje pimereno njegovoj snazi i konsituciji. Već ove dve stvari biće dovoljne da vam daju jasnu sliku o tome kolika je važnost adekvatnog, ergonomičnog ruksaka, prikladne težine.

Naravno da se priča tu ne završava, kao što biranje dobrog ruksaka zahteva obraćanje pažnje na nekoliko bitnih detalja, tako se i o njegovom korišćenju, načinu na koji ga dete nosi i tome šta i kako stavlja u njega jednko mora voditi računa. Dobar izbor u ovom slučaju pravi razliku između toga da li će se dečija kičma zdravo razvijati, pa će ono moći da odrasta neometano bilo kakvim deformitetom, ili će, ni krivo ni dužno, postati deo negativne statistike.

Nekoliko saveta za izbor pravog dečjeg ruksaka

Prilikom izbora ruksaka trebalo bi, pre svega, da se pomirite sa činjenicom da ga vaše dete neće koristiti baš prema nameni i specifikaciji proizvođača, i da on, verovatno od prvog dana, neće služiti samo za nošenje knjiga do škole i nazad. Ruksak za školu postaće i ruksak za trening, po potrebi i desna stativa za mali fudbal, biće vučen preko terena i bacan u ćošak, ispod sedišta ili na gomilu zajedno sa drugim ruksacima, čuvaće znojavu opremu i sendviče i masne grickalice na ekskurzijama. Zbog svega pomenutog bi trebalo birati ruksake od debljeg i jačeg, a ipak laganog,  materijala, spojenog što većim brojem šavova po santimetru, kao i da je kvalitet šavova zadovoljavajuć i sa unutrašnje strane i da li su adekvatno zaštićeni i prekriveni.

Kako biste bili sigurni da će težina ranca biti ravnomerno raspoređena i ručke biti na odgovarajućem mestu birajte ruksake koji imaju grudni remen, dok pojasevi koji idu oko struka predstavljaju samo dodatni plus. Većina kaiševa može se vertikalno podešavati, čime se obezbeđuje  da teret na pada na leđa i ramena, već se raspoređuje tako da veći deo pada na kukove, što vremenom dovodi do poboljšanja držanja kod dece. Pored dobrog grudnog remena, iz istog razloga birajte ruksake sa udobnim naramenicama, koje nikako ne bi trebale da budu previše uske ili tanke, uz srazernu dužinu leđa ruksaka. Nošenje olabavljenog ruksaka, koji samo visi, vremenom dovodi do pognutosti unapred i do lošeg držanja, a nošenje preko samo jednog ramena stvara suvišno i prekomerno opterećenje na ramenima i vratu, donjem i gornjem delu leđa istovremeno.

Sam vrha ranca ne bi trebalo da prelazi visinu ramena za više od 2 do  5 santimetara, dok bi donji deo trebao da ’’sedi’’ iznad struka, a gornja granica po pitanju težine kojojm ranac sme da bude opterećen ne bi trebalo da prelazi 15 procenata telesne težine deteta .

Da li su prvacima uopšte potrebni telefoni

Veliki broj modela dječijih ruksaka ima i pregrade, džepove i vezice za mobilne telefone, i tu se uglavnom, nakon konstatacije njihovog postojanja i namene, u većini domova, započinje jedna te ista rasprava, o tome da li su i zašto, đacima prvacima mobilni telefoni zaista neophodni. Recimo da je pametnije da i taj džep bude popunjen, da i ta pregrada ne ostane prazna, jer sigurno će se , svakom roditelju, desiti situacija u kojoj će poželeti da u trenutku ima na raspolaganju opciju da može da proveri gde se njegov potomak nalazi i da li je sa njim sve u redu. Uz diskretno nadgledanu upotrebu može se umanjiti prerano izlaganje različitim sadržajima i vidovima komunikacije, ograničiti vreme koje dete može da provede na telefonu, zabraniti pristup određenim vrstama portala, kao i postaviti limit za potrošnju interneta i minuta za razgvore, čime se mogućnost pogrešne ili po dete štetne upotrebe svodi na minimum. Veliko olakšanje može da predstavlja, na primer, aplikacija koja u svakom trenutku omogućava da se sa preciznošću od nekoliko metara, za samo par trenutaka, utvrdi gde se telefon, a samim tim i ranac u koji je ubačen, a sa racem i mališan koji ga nosi, nalaze u tom momentu. To posebno dobija na važnosti u vandrednim situacijama, kao što su vremenske neprilike, saobraćajni kolapsi, pa čak i ako ’’gube’’ neki čas. Možda đacima prvacima baš i nisu toliko potrebni mobilni telefoni, ali je zato njihovim rediteljima jako potrebno da ih oni imaju.