Sve na jednom mjestu što trebate znati o Zenici i smještaju

Izvan sezone, u zimskom periodu može se pronaći dosta povoljan smještaj u Zenici. Mnogima ovo nije prvi grad na listi destinacija za posjetiti u Bosni i Hercegovini. No, mnogi ne znaju da Zenicu vrijedi posjetiti i iskusiti jer svaki grad ima svoju posebnu priču i energiju.

U nastavku oktrijte gdje se mogu pronaći jeftine sobe u Zenici i šta trebate obići u ovom gradu. Također, i koje su najbolje lokacije za smještaj.

S obzirom da je Zenica ne tako velik grad u poređenju s Sarajevom dobra strana je što ne morate zavisiti previše od prijevoza. Ono što je važno naglasiti jeste da imate organizovan gradski prijevoz u slučaj da nemate vlastito prijevozno sredstvo.

Također, Zenica je poznata po pritupačnim cijenama. Tako da pronaći jeftine sobe nije pretežak i nemoguć zadatak.

Iako na prvu mnogi misle da je Zenica mlad grad u kojem se nema mnogo toga posjetiti to zapravo nije istina.

Grad broji šest stoljeća postojanja. Prvi put se spominje u 15. stoljeću, ali brojna arheološka nalazišta govore drugačije.

Ovo područje je bilo naseljeno u doba neolita. Ono što je interesantno je da grad ima različita imena kroz historiju. Tako da u pojedinim historijskim izvorima možete pronaći da se Zenica zvala i Bilino polje, Bistua Nuova,  Brod, Zenica i Bzenica.

Legenda o njenom sadašnjem imenu govori da je kraljica Katarina dok je napuštala Bobovac rekla :” I osta moja z(j)enica!” Čak i položaj grada liči dosta na zjenicu oka.

Gdje pronaći jeftine sobe u Zenici?

Jeftine sobe izvan sezone se mogu pronaći po cijenama od 15 eura pa sve do 25 / 30 eura. Čak i odsjedanje u pojedinim hotelima nije preskupo za razliku od drugih bosanskohercegovačkih gradova.

U blizini stadiona Bilino polje nalaze se moderno opremljeni apartmani, sobe, stanovi gdje noćenje košta u prosjeku od 15 do 30 eura.

Osim lokacije, cijene  mogu varirati od same vrste smještaja. Tako da će sobe koštati upola manje od na primjer cijelog stana za iznajmljivanje.

Također u okolini kampuna zeničkog univerziteta nalaze se mnogi apartmani, stanovi koji iznajmljuju ne samo studenti već i turisti.

Bez obzira na lokaciju, većina smještaja u blizini centra su pristupačne svima. Posebno ako ne planirate vašu posjetu duže od dva dana.

Najbolje turističke lokacije

Iako je veliki razvoj ovoga grada zabilježen tek tokom industrijalizacije Zenica je svakako imala veliku ulogu kroz historiju.

S obzirom da je ovo područje bilo naseljeno za vrijeme neolita danas se mogu pronaći razni spomenici iz ovog perioda. Rimski grobovi u Janjićima, hiže dide bosanskih krstjana sa stećcima u Puhovcu i Pojskama.

Stara zenička čaršija bila je trgovačko središte a danas je ispunjena raznim kafićima, trgovinama i drugim poslovnim prostorima.

Ono što je zanimljivo i malo ljudi zna je da Zenicu nazivaju zaboravljenim Jeruzalemom. Danas se mogu pronaći bogomolje četiri najveće religije u svijetu što govori u raznolikosti kultura i religija u ovom gradu.

Šetnjom kroz Zenicu uočit ćete Jevrejsku sinagogu, Sultan – Ahmedovu Čaršijsku džamiju, pravoslavnu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice i katoličku crkvu  sv. Ilije Proroka.

Pored znamenitosti koje se nalaze u gradu i izvan Zenice smještene su historijske građevine koje su poput traga daleke prošlosti.

Vrijedi posjetiti Vrata Bosne, ali i popularna prirodna izletišta koja pružaju odličan bijeg iz gradske buke poput Smetova, kraljevske staze na planini Tvrtkovac, Kamberovića polje, izletište Bistričak.

Poput i svakog grada u Bosni i Hercegovini osjeti se bogatstvo različitih kultura i tradicije. Kada posjećujete Zenicu ne trebate brinuti o cijenama jer su one zasigurno manje od drugih turističkih veći zgradova poput Sarajeva ili Mostara.

Zenicu vrijedi iskusiti posebno prirodne oaze koje pružaju svjež zrak i odmor koji je svima nama potreban.