Kako starimo tako gumi i našu najvrjedniju stvar, a to je naš vid.

Naime na našim prostorima pogotovo stoji mišljenje da za probleme koji se vežu za oči ne treba dizati preveliku paniku i da će to jednostavno vremenom proći. Međutim možda je upravo taj jedna problem samo znak koji nam govori da trebamo da se posavjetujemo kod doktora kako ne bi došlo do većih problema. Stoga se postavlja pitanje kako pronaći pravog oftalmologa koji će nam najbolje pomoći.

Šta je to oftalmolog

Za sve one koji ne znaju pod terminom očni ljekar podrazumijevamo oftalmolog. Oftalmolog je očni ljekar koji je specijalizovan u oblasti medicinske i hirurške njege očiju i sistema vida, kao i u sprečavanju i liječenju bolesti oka i raznih povreda oka. Dakle, ukratko rečeno oftalmolog je specijalizovan za ispitivanje, liječenje i njegu očiju, te oni mogu vršiti dijagnostiku, te na više načina liječiti probleme očiju uključujući propisivanje lijekova, propisivanje sredstava za korigovanje vida kao što su naočale i kontakt sočiva ili vršenje operacije.

Kako pronaći pravog oftalmologa
Kako pronaći pravog oftalmologa

Svi su pacijenti drugačiji te svako stanje oka može biti različito. Ljekar je taj koji nakon detaljnog pregleda oka i razgovora s pacijentom donese zaključak o kakvoj vrsti problema se tu radi i šta sve treba učiniti da bi se stanje oka poboljšalo. Prilikom određivanja dijagnoze ljekari sprovode različite metode pregleda stanja oka, a prilikom određivanja metode liječenja biraju optimalno rješenje. Iskustvo je veoma važno u oftalmologiji kao i u bilo kojoj drugoj medicinskoj djelatnosti. Samo iskusan oftalmolog može prepoznati određeno stanje oka i tretirati ga tako da dobije najbolje rezultate. Stoga prilikom odabira oftalmologa kojem želite ići uvijek provjerite koliko iskustva ima s kojim pacijentima je radio i koliko ima znanja iza sebe.

Zapamtite vaše oči su vaše najveće blago stoga ih morate čuvati i upustiti se u ruke strogih profesionalaca jer za razliku od ostalih dijelova tijela na očima se ne bi trebale praviti greške jer se one teško ispravljaju.

Šta gledati prilikom odabira oftalmologa

Kao što možete sami zaključiti oftalmolozi kao i obični ljekari moraju završiti 6 godina osnovnih studija na medicinskom fakultetu. Nakon diplomiranja obavlja se specijalizacija iz oftalmologije u bolnici, klinici ili drugoj oftalmološkoj ustanovi u trajanju od 4 godine da bi ljekar dobio specijalizaciju neophodan je položen državni ispit i dvije godine radnog iskustva. Dakle, kao što možete vidjeti proces je dug i po završetku ovog procesa ljekari budu spremni da se suoče s bilo kojim izazovom koji ih može snaći.

Naravno kasnije se oftalmolog može specijalizovat prema raznim smjerovima, a najčešće su specijalizacije:

•             Glaukom

•             Bolesti rožnjače

•             Bolesti mrežnjače

•             Pedijatrijska oftalmologija

•             Plastična hirurgija

•             Onkologija

Kada odaberete očnog ljekara potrebno je da se dobro raspitajte i razmislite. Saznajte o kandidatima koje kvalifikacije i iskustvo imaju, koje vrste usluga nude i koliko su zadovoljni pacijenti njihovom uslugom. Veoma je važno da odaberete doktora s ugledom koji ima široko iskustvo i veliki broj zadovoljnih pacijenata. Na ovaj način osiguravate sebi da ćete biti u pravim rukama. Također bitno je da doktor razgovara s pacijentom otvoreno i prijateljski, objašnjavajući kakvo je stanje oka i šta i kako će se raditi da bi se stanje poboljšalo.

Kako pronaći pravog oftalmologa
Kako pronaći pravog oftalmologa

Upravo sitni detalji kao što su jednostavan i prijateljski razgovor mogu mnogo toga doprinijeti kako za pacijenta tako i za samog doktora. Uvijek je bolje kada se osjeća određena doza prijatnosti te sam proces teče još bezbolnije i jednostavnije.

Kao što ste mogli u današnjem tekstu da pročitate. Oftalmologija je kao i mnoge druge specijalizacije veoma komplikovana i podrazumijeva širok spektar radnji, ali se uglavnom sve zasniva na oku i bolestima očiju. Savjetujemo vam ako osjetite bol ili osjećate nelagodu u vašim očima oftalmolog Banja Luka je najbolje rješenje za vas.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!