Nikada manje gledalaca na jednom meču naše reprezentacije.


Nogomet, sport koji ima najviše klubova, a i navijača, u našoj zemlji iz nedelje u nedelju privlači ogroman broj ljubitelja najvažnije stvari na svijetu na tribine stadiona. Svi ti navijači gledaju nastupe svojih ljubimaca u brojnim ligama,a samo rijetki (navijači Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog, Borca, Širokog, Radnika, Sloboda…) imaju priliku da proprate po koji meč njihovih ljubimaca u evropskim takmičenjima. No, sasvim drugačije je kada igra naša najbolja selekcija u kvalifikacijama za Evropska i Svjetska prvenstva.


Od prvog zvaničnog nastupa naše selekcije na Evropskoj nogometnoj sceni, a bilo je to 1. septembra 1996. godine u kvalifikacijama za SP 1998, protiv Grčke u Kalamati, naša najbolja selekcija imale je brojne oglede, sa poznatim (Brazil, Argentina, Danska, Italija, Francuska, Belgija, Hrvatska…) i manje poznatim reprezentacijama (San Marino, Estonija, Luksemburg, Lihtenštajn, Malta…) u prijateljskim i zvaničnim međunarodnim mečevima. U svim tim susretima, a pogotovo na stadionima u Zenici i Sarajevu, tribine su bile podobro ispunjene navijačima naše reprezentacije iz cijele države (Tuzla, Bihač, Mostar, Banja Luka, Sarajevo, Travnik…) ali iz inozemstva (Njemačka, Austrija, Slovenija, Danska, Švedska…) koji su zdušno bodrili i navijali i bili dvanesti igrač naše reprezentacije. Uvjek je na tim susretima atmosfera bila sjajna, orila se navijačka pjesma po ulicama, trgovima, kafićima, restoranima…

Sablasno pusto Koševo

No da svako pravilo ima izuzetak uvjerili su se svi ljubitelji nogometa u našoj zemlji, ali i dijspori 11. oktobra 2002. godine kada je u Sarajevu odigran prijateljski meč BiH-Njemačka. Poštovani čitaoci, vaš novinar je sa našom reprezentacijom od prve utakmice protiv Albanije u Zenici (24.4.1996.god.) i svega se je nagledao i svašta doživio, ali atmosferu na tribinama prilikom ovog meča na stadionu „Koševu“ teško da ću ikada moći zaboraviti.

Naime, iako je Njemačka, aktuelni viceprvak svijeta došla sa svojim zvijezdama (Kahn, Klose, Asamoah, Ramelow…) a predvodio ih je selektor Rudi Feller, to nije izazvalo „nikakvu“ pažnju bh. ljubitelja nogometa. Izuzetno hladno, kišovito vrijeme „otjeralo“ je navijače pred tv ekrane, ali i dosta špekulacija da se meč neće možda ni igrati zbog nemogučih uvjeta (ogromna kiša i travnjak koji je bio prava oranica). Sigurno da nikada nije, a niti će biti manje gledalaca kada nastupa naša selekcija, a pogotovo njemačka reprezentacija bilo gdje u svijetu, jer tribine stadiona“Koševo“ izgledale su sablasno puste-možda nekih dvije i pol do tri hiljade ljubitelja nogometa gledalo je susret. Iz tabora selekcije Njemačke su predlagali su da se meč odgodi, predlagali novu utakmicu, bili spremni da isplate pozamašnu sumu novca kao odštetni zahtjev zbog neigranja utakmice, ali u našom taboru svi su, na čelu sa direktorom Pašalićem, željeli su da se meč odigra po svaku cijenu. Naša selekcija imala je dosta promjena u odnosu na bivše mečeve.

Selektor Blaž Slišković tražio je dobitnu kombinaciju, nisu nastupili Barbarez i Bolić, ali su zaigrali vratar Almir Tolja i Spomenko Bošnjak koji je tada nosio dres zagrebačkih „modrih“. Počelo je obostrano otvoreno, i jedna i druga selekcije stvorile su po 2,3 dobre prilike koje nisu iskoristili Mujčin, Bajramović, Musić a na drugoj strani Frings, Klose, Borowski. A onda radost malobrojnih bh navijača. Igrao se 21 minut, slijedila je brza kontra Šabić, Salihamidžić, pas do Baljića koji matira velikog Olivera Kana za vodstvo BiH rezultatom 1:0. Tim rezultatom završeno je prvih 45 minuta. U nastavku meča bilo je prilika na obje strane, nije bilo realizacije sve do 57 minuta, kada Jancker trese mrežu Tolje za porananje 1:1. Do kraja meča nije bilo novih zgoditaka, a najveću šansu pred kraj meča nije iskoristio Musić, kada je na samoj gol liniji njegov udarac zaustavio rezervni vratar Lehmann. Našim igračima nema se šta zamjeriti u ovom meču. Trčali su, borili se, stvarali prilike i može se slobodno reći da su se Njemci provukli i iščupali remi.

Bili smo na korak do pobjede

Sigurno da nismo razočarali ljubitelje nogometa u našoj zemlji. Po veoma teškom terenu suprostavili smo vicešampionima svijeta u svim segmentima nogometne igre. Postigli smo jedan zgoditak,ali imali smo još par izglednih šansi i moram reći da smo bili na korak do trijumfa. Nismo pred jakom reprezentacijom Njemačke ustuknuli ni jednog trenutka i pokazali smo kako se bori za grb države BiH. Šteta što je loše vrijeme onemogučilo veću posjetu jer bi ugođaj bio mnogo bolji na stadionu-rekao je strijelac zgoditka za našu reprezentaciju Elvir Baljić.

Iznenađen sam igrom reprezentacije BiH

Odmah da kažem da nas je reprezentacija BiH iznenadila kvalitetnom igrom. Nismo očekivali ovaku kvalitetnu partiju domačina koji je cijeli tok meča bio ravnopravan rival. Sigurno da je i veoma težak teren znatno uticao na našu igru ali to ne umanjuje kvalitet igre domaće selekcije. Kada se sve sumira mogu reći da smo zadovoljni neriješenim rezultatom jer BiH je u par navrata opasno zaprijetila našim vratarima-rekao je selektor Njemačke Rudi Feler.

BiH je igrala u sastavu

Tolja, Hibić, Bošnjak, Papac, Konjić, Šabić, Mujčin, Salihamidžić, Musić, Bajramović i Baljić. Još su nastupili: Alihodžić, Mišković, Krunić, Hota i Hurić. Selektor: Blaž Slišković

Piše:Rešad MAMELA

REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 18 godina na Koševu remi BiH protiv Njemačke
REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 18 godina na Koševu remi BiH protiv Njemačke
REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 18 godina na Koševu remi BiH protiv Njemačke