Ispucala i lomljiva kosa čest su problem savremene žene. Otkrivamo kojih su to 10 stvari koje vašu kosu čine ispucalom i kako da izbegnete lomljenje i pojavu suve, ispucale kose. 

Možda je vaša kosa jaka i zdrava, ali su ispucali krajevi nešto što vam stvara glavobolje. Obično je nega naše kose usmerena ka ishrani i hidriranju vlasišta i korena kose, ali ono što je uglavnom čini da izgleda ispucala i umorna jesu zapravo krajevi kose. Oni su najosetljiviji i najlakše kod njih dolazi do pucanja. 

Najlakši način da se rešite ispucale kose svakako je šišanje do dužine gde kosa više nije ispucala, ali mi želimo da vam ovim tekstom pomognemo da zaboravite na ispucalu kosu i to tako što ćete saznati koje to stvari čine vašu kosu ispucalom i napokon prestanete da ih radite. 

Onda vam još preostaje da štetu koja je već nastala preobratite adekvatnom negom. 

Verujte nam na reč, zaista postoje preparati i proizvodi koji će od vaše ispucale kose stvoriti savršeno zdravu, sjajnu i kosu punu života. 

Ispucala kosa nije nimalo lep prizor, naročito, ako zaista držite do nege i svojoj kosi posvećujete dovoljno pažnje. Ali, šta onda nije u redu i zašto vam je kosa i dalje ispucala? 

Na ovo pitanje daćemo vam odgovor kroz deset najčešćih stvari koje svako od nas radi, a ne zna da su zapravo baš te stvari odgovorne za ispucalu kosu. 

10 stvari koje vašu kosu čine ispucalom

Pranje kose

Upotreba agresivnih, hemijskih šampona za kosu sa štetnim sastojcima i te kako mogu oštetiti kosu i učiniti je ispucalom. 

Krajevi su najstariji delovi dlake i kao takvi često brže ostaju bez svog zaštitnog sloja, i na taj način korteks kose ostaje izloženiji spoljnim uticajima što dovodi do pojave ispucale kose. Većina šampona sadrži dosta agresivne sastojke koji bukvalno crpe život iz vaše kose. Čine kosu osetljivijom i suvljom što uvek dovodi do ispucale kose. 

Osim preparata koji su odgovorni za ispucalu kosu tu je svakako i način, ali i učestalost pranja kose koji kao rezultat ima pojavu ispucale i suve kose. 

Kosu nemojte prati svaki dan, na taj način skidate previše prirodne masnoće sa vlasišta i remetite prirodnu ravnotežu na kosi i vlasištu. Zbog toga kosa brže gubi svoj zaštitni sloj i postaje ispucala. 

Takođe, dosta žena kosu pere agresivno, odnosno trljanje kose često je snažno što vašoj kosi nikako ne odgovara. Na taj način vi kosu čupate, oštećujete i činite da ona brže ispuca. 

Kako biste predupredili pojavu ispucale kose promenite ove loše navike.

Kosu perite dva do tri puta nedeljno šamponima bez sulfata sa prirodnim sastojcima i to nežnim, kružnim pokretima prstiju. Ako već imate problem ispucale kose, dobro rešenje može biti šampon. Šampon vas rešava ispucale kose i ima ulogu da je štiti od daljeg pucanja i lomljenja. 

2. Pretopla voda za pranje kose

Vruća, odnosno previše topla voda za pranje kose takođe je jedna od najčešćih stvari koje neminovno vode ka ispucaloj kosi. Izbegavajte previše toplu vodu i kosu uvek perite mlakom vodom, nikako vrućom. Baš kao što se i koža isušuje ako je perete vrućom vodom i sa kosom je stvar ista. 

Kutikule na taj način ostaju otvorene, izložene raznim negativnim uticajima sredine, a vaš šampon i balzam za kosu imaju manje šansi za adekvatno delovanje. Kosu na samom kraju pranja, obavezno isperite mlakom vodom, kako biste osigurali najbolje uslove da vaša hidratacija ostane unutar nje i da se kosa ne ošteti nakon pranja. 

3. Češljanje kose

Najčešća greška koju pravimo, a koja izaziva pojavu ispucale kose jeste češljanje kose koja je mokra. Kosu nikada ne češljajte dok je mokra. 

Sigurno ste primetili da vam onda treba više snage da je razmrsite i da se ona mnogo više kida kada je mokra. Zato kosu uvek češljajte kada je suva i to polako, adekvatnim češljem od prirodnog materijala, nežno češljajte svoju kosu. Agresivno češljanje kose uvek će vas dovesti do ispucalih vlasi. 

4.Sušenje kose peškirom

Iako je sušenje kose peškirom obavezno pre feniranja i stilizovanja, ako želite zdravu kosu i ono često može dovesti do ispucale kose. Međutim, to ne mora biti tako. Samo treba obratiti pažnju koji peškir koristite za sušenje kose i na koji način je sušite peškirom. Najbolje je da koristite peškir od mikrofibera, jer je on dovoljno mekan i nežan prema vašoj kosi, a odlično upija višak vlage. 

Takođe, najbolji način da vam peškir pomogne i ne izazove ispucalu kosu jeste da ga nežno omotate oko kose i ostavite da upije višak vlažnosti. Nakon nekih 15 minuta, jednostavno vrlo nežno protrljajte kosu peškirom. 

5. Stilizovanje kose

Verovatno vam je baš ova stvar prvo pala na pamet kada ste počeli da razmišljate o mogućim uzrocima ispucale kose. Pa, niste pogrešili. Ispucala kosa se često javlja kao rezultat svakodnevnog stilizovanja kose aparatima koji rade na principu toplote. Oni kosu u većini slučajeva, naročito ako ih koristite na maksimalnoj temperaturi gore.

Izgorela kosa je uvek i ispucala kosa. I apsolutno ništa u tome nema lepog ili dobrog za vašu kosu. Ipak, nemoguće je ne stilizovati kosu ili potpuno izbegavati ove alate. Ono što možete da uradite jeste da kosu pre sušenja fenom, uvijanja i

peglanja zaštitite. 

Nabavite odmah neku zaštitu za kosu od toplote. Danas je veliki izbor ovakvih preparata, pa odabir ne bi trebao da predstavlja problem. Uvek birajte one preparate koji su blagi, ali efikasno štite kosu od negativnog uticaja toplote. 

6. Hlor iz bazena ili morska so iz mora

Najčešće nam kosa postaje ispucala baš u toku i nakon letnjeg perioda. E pa razlog tome često su hlorisana voda iz bazena i so iz morkse vode. Hlor je jak dezificijens, ali je dosta agresivan kako prema našoj koži, tako i prema kosi. 

On skida zaštitni sloj sa dlake te ona postaje izloženija i ranjivija, što u kombinaciji sa UV zracima tokom leta dovodi do ispucale kose. Morska so, iako je prirodna i u manjoj meri oštećuje kosu u kombinaciji sa vrelim sunčevim zracima zaista u velikoj meri isušuje kosu. Suva kosa pati i dovodi do ispucalih krajeva. 

Danas postoje posebni preparati koji se nanose na kosu pre odlaska na bazen ili plažu, a uvek možete i jednostavno kosu zaštiti upotrebom kape za kupanje. 

Praktična je, ekonomična i zaista će vam zaštiti kosu od štetnih uticaja sredine. 

7. Farbanje kose

Još jedna od onih stvari koje najčešće kao rezultat imaju ispucalu kosu. 

Farbanje kose trajnim farbama koje sadrže amonijak ili hidrogen, što većina njih i sadrži i te kako oštećuju kosu i dovode do beživotne, ispucale kose. 

Nije to nikakva tajna i zato se sve više radi na pronalasku zdravijeg načina farbanja kose. Danas se mogu pronaći i farbe za kosu koje ne sadrže amonijak kao i one farbe koje su zasnovane na bilju, odnosno takozvane prirodne farbe za kosu. Ako većž morate kosu da farbate onda to radite na zdraviji i sigurniji način uz neškodljive farbe za kosu na prirodnoj bazi. 

8. Hemijski tretmani kose

Iako je minival ponovo u modi i osvaja lepotice širom sveta, savetujemo vam da dva puta razmislite, ako ne želite da i vaša kosa ubrzo postane ispucala. 

Kao što smo napomenuli u delu o preparatima i hemijski tretmani za kosu poput minivala ili trajnog ispravljanja kose uz pomoć hemije svakako oštećuje kutikulu kose i ona postaje suva, lomljiva i ispucala. 

Birajte za svaki slučaj neke bezbednije varjante uvijanja i ispravljanja kose. Uostalom, vikleri odlično uvijaju kosu, a već sutra vaša kosa ponovo može postati glatka i ravna, ako vam kovrdže dosade. 

Uz to kosa neće biti ispucala. 

9. Neredovno šišanje kose

Ukoliko kosu ne šišate redovno, njeni krajevi će sigurno u nekom momentu postati ispucali i suvi. 

Zato što je to deo kose koji je najduže izložen svim onim izazovima koje smo nabrojali u ovom tekstu i ukoliko ih sa vremena na vreme ne uklonite, vaša kosa može i u gornjem delu postati ispucala. 

Krajevi će svakako već biti uništeni, ali sigurno ne želite da se to desi i ostatku vaše kose. Lakše je odreći se centimetra kose mesečno, nego nekoliko centimetara kada vam kosa bude u velikoj meri ispucala. 

10. Frizure

Nekako možda vam baš ova stvar nikako neće pasti napamet kada je u pitanju razlog nastajanja ispucale kose, ali ovo i nije tako redak slučaj. 

Često vezivanje kose u zategnuti konjski rep ili čvrste pletenice  i te kako mogu dovesti do ispucale kose. 

Zamislite da dlaku konstantno vučete iz svog korena. Ta napetost dlake traje čitav dan, a nekad i nekoliko dana. Koren kose slabi, ishrana i hidratacija ne mogu adekvatno prodreti kroz celu dlaku i ona puca. Ništa čudno, kad ovako kažemo zar ne. 

Ako ste ipak ljubitelji pletenica i konjskog repa ne morate odustati od njega, ali ga ne morate ni izabrati za svakodnevnu frizuru. Kada vezujete rep ili pletenicu nemojte previše stezati. A ako želite da vam kosa ne bude ispucala najbolje je da je s vremena na vreme pustite da slobodno pada i diše. Na taj način dugo ćete biti oduševljeni njenom lepotom. 


Nadam se da ste shvatili koje su to najčešće stvari koje kosu čine ispucalom i da ćete makar neke od njih promeniti ili zauvek izbaciti iz svoje rutine. U želji da zauvek zaboravite na ispucalu kosu mi smo se potrudili da vam ovu temu što bolje približimo. Naš cilj je vaš osmeh koji je uvek u trendu.