Skip to main content

Volim bloging, ali ne volim biti na internetu.

 Stvaranje sadržaja, bilo da se radi o receptima, raznim drugim tutorijalima ili fotografijama s putovanja na koje si išao/-la, a potom dijeljenje tog sadržaja s drugima je nenormalna zabava.

To je zapravo bloging, dijeljenje sadržaja na mreži.

Međutim da bi to uopšte bilo moguće, trebaš upravljati web stranicom. To znači da moraš uploviti u svijet  hostinga ,domena,servera, SEO-a,brzine web sajta I tako dalje.

Pa krenimo od prve stavke u nizu, Kako odabrati najbolji hosting za blog. Svaka od ovih je jako bitna, da bi tvoj web sajt opstao.

Prvo, šta je hosting?

 Postoji milion analogija, ali ona koja mi ima najviše smisla (i čini je najjednostavnijom) jest razmišljati o hostingu kao o iznajmljivanju zgrade u centru grada za tvoje poslovanje. To je nešto što čuva tvoje stvari, može se dizajnirati kako želiš, pokreće tvoje osnovne uslužne programe, a zatim tvoj sadržaj ili poslovanje čini dostupnim javnosti.

 A onda, ovisno o tome koliko želite graditi sebe i potrošiti na rentanje tog mjesta, možeš odlučiti koje će postavke biti ugrađene u prostor. Na primjer, ako planiraš restoran, možda bi se isplatilo platiti malo više za prostor koji će biti namijenjen za njega. Ili ako imate internetsku trgovinu, možda bi se isplatilo platiti malo više za platformu s već ugrađenom e-trgovinom.

Baš kao što zgrade za rentanje može biti šta god zamisliš, od prelijepog stana do savršene kancelarije, ista stvar je I sa hostingom, on može biti od praznog servera sve do aplikacije kojom se lako upravlja I koja se brzo učitava.

Sada kada smo objasnili šta je to hosting, sada treba da nađemo najbolji hosting za blog. Ako želiš, a želiš započeti uspješan blog, onda je odabir hostinga jako bitna stavka.

Zašto je odabir jako bitna stavka za tvoj blog?

Ukoliko odabereš pogrešan hosting za svoj blog, to može dodatno usporiti tvoje web mjesto, izazvati dodatne problem, pa čak nekada I srušiti tvoj blog.

Odair hostinga nije nešto što se lako može promijeniti, zato je bitno smanjiti sebi probleme, I na vrijeme odabrati hosting koji je najbolji za tvoj blog. Kako otvoriti blog I odabir najboljeg hostinga za isti, su zaista pola posla. Kada to dvoje ispravno uradiš, možeš da odahneš, bar sto se tiče ovih tehnikalija.

Nije važno u kom kontekstu ćeš se baviti blogingom, najbolji hosting za blog je nešto što je jako bitno, bez obzira opet kažem u kojem pravcu će ići tvoje blogovanje.

najbolji hosting za blog
Najbolji Hosting Za Blog

Prije nego nabrojim koja su najbolja hosting mjesta za tvoj blog, I prije nego što zaronimo u svijet hostinga, jako je bitno koje komponente su bitne za biranje, I šta se uzima u obzir.

Tri komponente su bitne:

VRIJEME- ukoliko se desi, a vjerujem da će se barem jednom desiti, da tvoj blog padne, jako je bitno u kojem vremenskom roku će se stranica vratiti. Što je veći vremenski period, to je veća šteta tvom prometu.

Pa je sljedeća stavka blisko vezana sa vremenom, a to je

BRZINA- trebaš brz hosting, a ne hosting koji se učitava cijelu jednu vječnost. Što se hosting sporije učitava tvoj blog će početi opadati na ljestvici pretraživanja I samim tim ćeš početi gubiti čitaoce, jer neće moći da pronađu tvoj blog.

Kada sam već spomenula I čitaoce, to nas dovodi do sljedeće stavke a to je

KORISNIČKA PODRŠKA-korisnička podrška je jako bitna stavka,tj.njena ažurnost. Ukoliko trebaš pomoć ili ti nekada zatreba, bitno je da iza tvog odabranog hosting stoje profesionalne I stručne osobe.

Prva na popisu zvanom: “Najbolji hosting za blog”, se svakako našao Bluehost.

najbolji hosting za blog
Najbolji Hosting Za Blog

BLUEHOST

Vjerovatno zbog svoje jednostavnosti korištenja. Pomoću Bluehosta jedan klik te dijeli sa instalacijom WordPress-a. bluehost se smatra najboljim hostingom za vlasnike malih preduzeća I početnika.

Pored svoje jednostavnosti I brzog instaliranja WordPress-a,Bluehost ima izvrsnu korisničku podršku, 24h dnevno, sedam dana u sedmici. Imaju sjajan tim koji je jako brz I profesionalan.

HOST GATOR CLOUD

Jedan od razloga, zašto se Host Gator našao visokorangiran je njegova pouzdanost. Vrijeme rada u period od šest mjeseci je zabilježeno od 99,97%, a vrijeme učitavanja je 479ms u prosjeku.

Ovo je također jako dobar hosting za WordPress-a,također imaju jako dobru podršku korisnika, a ovaj paket I besplatni SSL certifikat kako bi mogao/-la zaštiti svoje web mjesto.

SITE GROUND

Prvo što svi primijetimo kod ovog hosting, je da je njegova cijena znatno veća, ali razlog tome je jer on nudi besplatne SSl certificate, račune e-pošte, dnevne sigurnosne kopije, besplatnu WordPress instalaciju I 24/7 korisničku podršku.

Od načina na koji radi, njegovih karakteristrika, apsolutno svaka stavka je vrhunska. Jedina stavka koja može odbiti korisnike je nedostatak instalacije jedim klikom. Ali ako si početnik postoji kao I za sve vodič za instalaciju WordPressa.

HOSTINGER

Hostinger poznatiji kao najbolji besplatni web hosting. Dobro ne baš upotpunosti besplatan, mjesečno košta 1,59 $, za 48 mjeseci. Zaista nudi mnoštvo značajki, uključujući I besplatnu domenu, predmomirasanje, besplatni SSL, I trideset dana povrata novca.

DREAMHOST

Prosječna brzina učitavanja DreamHosta je 719 ms, a vrijeme rada bilo je 99,5%, što je jako solidno, I to je razlog zašto se nalazi na četvrtom mjestu.

Cijena se kreće se od 2,95 USD mjesečno sa svim postavkama koje nude. Oni također nude povrat novca u roku od 97 dana.

Za koji god da se odlučiš od ovih pet navedenih, sigurna sam da nećeš požaliti.