Samosvijest je najvažnija vještina koju treba imati na radnom mjestu. Onaj ko posjeduje samosvijest definiše se kao neko ko ima ‘svjesno znanje o vlastitom karakteru, osjećajima, motivima i željama’.

Upoznavanjem naših snaga i slabosti, interesa, motiva, stilova rada, vrijednosti i karakteristika ponašanja može nam pomoći da sve slabosti i mane pretvorimo u nešto dobro i snažno, da budemo profesionalac.

Ali kada bi na stranu stavili karijeru, samosvijest ključna i u našem privatnom životu. Trebamo znati za šta smo sposobni da bi bili podjednako uspješni u svim aspektima svog života i rada, baš tome su namijenjeni testovi ličnosti.

Pomoću testova ličnosti se procjenjuje naše ponašanje, navike, i oni pružaju bolju sliku o nama.  Postoje nekoliko testova ličnosti koje će ti pomoći da otriješ ono svoje pravo ja.

1. KARIJERA

Svakako se na prvom mjestu našla karijera. U ovoj kategoriji ima čitav niz posvećen „radnoj snazi“ u ovim testovima ličnosti.

Testovi ličnosti mjere tvoj tip osobnosti prema dvadesetidevet različitih osobina i sklonosti u ponašanju kako bi došli do rezultata.

Pomoću njih možeš utvrditi koje su radne uloge najprikladnije tvojoj osobnosti i otkriti svoj idealan stil rada i  idealno radno okruženje.

Testovi ličnosti za otkrivanje svojih osobina
test ličnosti online

2. NARAV/OSOBNOST

Ovo je možda jedan od najtačnijih testova ličnosti. Test takozvani 16ličnosti razmatra pet ključnih aspekata kako bi se definisao tvoj tip ličnosti: um, energija, priroda, taktika i identitet. Ovi aspekti uzimaju u obzir način na koji komuniciraš sa okolinom, kako obrađuješ informacije i nosiš se s osjećajima, način rada tvog pristupa, tvoje vještine planiranja i donošenja odluka, kao i tvoja vjera u vlastite sposobnosti.

3. BOJA

Neki tvrde da postoji nekoliko boja za ličnost, pa tako:

Crvena-snaga

Plava-intimnost

Bijela-  mir

Žuta- zabava

Ovaj test ličnosti podržava ideju da svi ljudi posjeduju jedan od četiri osnovna motiva. Ovakvi testovi ličnosti uključuju test s 45 pitanja i može odrediti ‘tvoju boju’ na temelju odabranih odgovora.

 jednostavno je: sve što trebaš je odabrati boje prema željenom redoslijedu, i to je otprilike to! Ovaj test je zasnovan na osjećajima koji oslikava tvoje ključne osobine ličnosti na temelju tvojih želja. Ovim modelom emocionalnog ponašanja test se oslanja na tvoje nesvjesne i impulsivne izbore kako bi otkrio tvoje karakteristike.

4. TESTOVI LIČNOSTI

Ovakvi testovi ličnosti se koriste kako bi testirali tvoju snagu i svrstava te u jednu od šesnaest kategorija. Sve što moraš uraditi je naznačiti koliko te svaka izjava u datom testu opisuje kao ličnost. Nakon što dovršiš svih 130 pitanja, dobit ćeš kratki sažetak tvojih rezultata, a imat ćeš i mogućnost temeljitijeg izvještaja ako se odlučiš za nadogradnju svoje ličnosti i saznaš više.

Kao što možeš vidjeti, postoje razni testovi ličnosti. U svakom od njih su presudne neke stvari, odnosno tvoje reakcije u određenim situacijama.

Bez obzira želiš li donijeti odluku o karijeri, razumjeti svoje ključne atribute ili samo naučiti nešto više o sebi, ovi testovi ličnosti pružit će ti informacije i uvide koji su ti potrebni za jačanje tvoje karijere i jačanju svog samopouzdanja. Samo pripazi da na pitanja odgovoriš što iskrenije i subjektivnije kako bi dobili najtačnije rezultate! Jesi li već radio/-la neki od ovih testova? Koji je po tebi najtačniji?