Centar za edukaciju mladih Travnik uspješno je realizovao još jedan ciklus obuke u sklopu prekograničnog projekta pod nazivom „Sve na jednom mjestu za podršku omladinskom poduzetništvu i prekograničnoj saradnji“. Ovaj ciklus obuke fokusirao se na temu finansijske pismenosti i ostvaren je u partnerstvu sa Fondacijom tuzlanske zajednice, uz podršku JU Narodna i univerzitetska biblioteka Tuzla.

nastavak uspješnih obuka / polaznici iz lukavca, tuzle i živinica povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada
Nastavak uspješnih obuka / Polaznici iz Lukavca, Tuzle i Živinica povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada

Glavni cilj projekta je jačanje zapošljivosti i socijalne inkluzije mladih iz ranjivih grupa u prekograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine.

To je postignuto kroz povećanje zapošljavanja i razvoj poduzetničkih kompetencija mladih, a putem pilotiranja inovativne usluge zapošljavanja mladih pod nazivom „Sve na jednom mjestu“.

Pod vodstvom stručnjaka, polaznici obuke iz Lukavca, Tuzle i Živinica stekli su znanja i vještine iz oblasti ličnih i poslovnih finansija. Ova obuka omogućit će im da samostalno i analitički razmišljaju te donose ispravne finansijske odluke, čime će poboljšati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Obuka je bila organizirana kroz tri modula koji su realizovani od novembra 2023. do januara 2024. godine, a obuhvatali su teme kao što su uvod u finansijsku pismenost, troškovi preduzeća i finansijsko izvještavanje.

Postignuti rezultati obuke predstavljaju odličnu osnovu za dalje uključivanje mladih polaznika u program obuke pod nazivom “Sve na jednom mjestu”. Ovaj program će se fokusirati na poduzetništvo i razvoj poslovnih ideja uz mentorstvo.

Projekt „Sve na jednom mjestu za podršku omladinskom poduzetništvu i prekograničnoj saradnji“ zajednički provode Centar za omladinski rad (Srbija), Centar za edukaciju mladih (Bosna i Hercegovina), Udruženje mladih – UM Sremska Mitrovica (Srbija) i Fondacija Tuzlanske Zajednice (Bosna i Hercegovina). Finansiran je od strane Evropske Unije kroz program prekogranične saradnje Srbija – Bosna Hercegovina 2014-2020, u okviru Instrumenta pristupne pomoći (IPA II).