Obnova Rodne kuće Ive Andrića u Travniku traje već nekoliko mjeseci, a planirano je da vrata za turiste ponovo budu otvorena početkom mjeseca maja.

Obnovu, kako je javnosti već poznato, finansira direktorica Tvornice mašina u Travniku Snježana Koepruner.

Da se nije krenulo u proces rekontrukcije, gornji sprat rodne kuće nobelovca, vjerovatno bi propao. Građane je pored informacije o obnovi, razveselila i informacija da će biti izgrađena i kafeterija, knjižara/suvenirnica nazvana ”Dram radosti”.

Žalosna i sramna je informacija da Travničani skoro nikako ne posjećuju Rodnu kuću Ive Andrića. Osim par manifestacija koje se godišnje organizuju, ništa ne ukazuje na to da je ovo rodni grad književnika.

Dok je mnoge začudila informacija da se muzej obnavlja privatnim kapitalom, Snježana Koepruner naglašava da je za nju velika čast da novac, zajedno sa svojim radnicima i prijateljima, može usmjeriti u ovakvo nešto. Radovi će podsjetimo koštati od 500 do 700 hiljada maraka.

Po riječima Snježane, Andrićev lik i dijelo kritikuju samo oni koji ga ne razumiju.

A da li su Travničani svijesni vrijednosti Rodne kuće Ive Andrića, da li su barem jednom otvorili vrata muzeja i šta znaju uopšte o Andriću provjerili smo na ulicama Travnika.