Iz Zenice je krenula priča koja je obišla cijelu Bosnu i Hercegovinu. Mladi, u vrijeme kada je društveni život iz jednog ugla stao, napravili su predstavu koja je ispričala priču o njihovim životima u doba pandemije. Spojili su glumu, muziku i ples, i govorili o problemima koji su zajednički i nisu određeni nacijom, religijom niti materijalnim statusom.

Mladi stvaraju novu dimenziju povezanosti

Predstava prvenstveno ima edukativni karakter, kazala je mlada glumica Elma Hasanspahić. Za sebe kaže da je volonter, aktivista i osoba koja želi da mijenja društvo.

U Novom Travniku, Prijedoru, Zenici i Stocu predstava je odigrana u okviru projekta PRO-Budućnost. Inače, PRO-Budućnost je USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini.

Novi životni putevi, učenje i odrastanje samo su neke pozitivne reakcije proistekle iz predstave „Mladi u dobar korone“. Hrabrost, ludost i strepljenje bilo je potrebno da se spoji ekipa mladih, koji će pokazati najbolju verziju sebe ali opet činiti jednu zajednicu i poslati snažnu poruku. Ujedinjeni u problemima, tražeći pravi izlaz, stvorili su novu dimenziju povezanosti, čiji tok ne smije stati, ni kada ovo ludo vrijeme prođe.