I dok cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini rastu tiho i prikriveno, građani za život izdvajaju sve više i više novca.

Plate i penzije mjesecima ostaju iste, pa se tako na jednoj strani troškovi režu kako bi se mogli drugi, malo prioritetniji platiti.

Tako je kupovina svedena na minimum, što ne ide u prilog prodavačima na pijacama. Pazarni dan u Novom Travniku nakon isplate penzija loš. Na pitanje kako ide prodaja, ili sliježu ramenima ili odgovaraju da je situacija teška. Pored nezadovoljnih prodavača voća i povrća tu su i nezadovoljni prodavači odjeće i obuće na buvljoj pijaci.

Ako se uzme u obzir da prosječna plata ne pokriva ni 50 posto potrošačke korpe  vidjet ćemo da većina građana nije u stanju da priušti ni najosnovnije.

Kad gledamo pojedinačne cijene pojedinih proizvoda, evidentan je prikriveni rast cijena, tako da jedan proizvod jedan dan košta po jednoj cijeni, drugi dan je za par feninga ili desetina feninga poskupio.

Rast cijena može se dijelom opravdati posljedicama pandemije koju bh. vlasti ne saniraju adekvatno, vjerovatno ima i onih koji koriste priliku da ostvare zaradu, ali u oba slučaja odgovornost je na državi, smatraju ekonomisti u našij zemlji.