Omiljeno mjesto posjetitelja iz centralnog i sjevernog dijela naše zemlje i ove godine je Ski Centar „Ranča“ u Jajcu.

 Ovaj SKI CENTAR smješten na obroncima planine Vlašić i udaljen svega 15-km od kraljevskog grada doživljava svoj razvoj i buđenje.

Skijaški centar opslužuje 1 SKI lift (vučnica) na 3 skijaške staze. Staze su opremljene sistemom umjetnog zasnježenja. U okviru skijališta za smještaj gostiju na raspolaganju je jedan motel. Na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažirati instruktore škole skijanja.  Na Ranču  prvi snijeg  padne u oktobru, a zadnji za praznik rada. Sportsko-rekreacijski centar Ranča ima oko 5 kilometra uređenih staza.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević kazao je da su jako zadovoljni ovogodišnjom zimskom sezonom, s obzirom na uslove u kojima je počela. Naravno, najviše gostiju ima na Vlašiću ali su i ostali ski centri u SBK dobro posjećeni.

Pored Vlašića i Ranče, tu su i Rostovo, Busovačka planina, Pridolci i Brusnica. Na koji god od ovih dragulja u SBK odete, zasigurno ćete ostati bez daha. Pored prirodnih ljepota, oduševit će vas veseli posjetitelji i radnici na ski centrima.