Nema ljepšeg mirisa u bosanskoj kuhinji od mirisa koji se širi dok se u kuhinji peče hljeb, pogača i različita peciva. Gotovo sve seoske i gradske sredine u BiH imaju svoje vlastite recepture i naprosto se takmiče u postizanju ljepšeg okusa, ugodnijeg mirisa, mehkoći, izgledu.

U Žepču, uvijek će vas dočekati sa cicvarom, čobancem, pitom jajušom i slavskim kolačem.

Recepte za ova i brojna druga jela sakupile su članice Udruge žena „Prva“ iz Žepča u brošuri „Odabrana tradicionalna jela žepačkog kraja“. USAID je podržao njihov projekat „Bogatstvo je u različitosti“ u okviru programa malih grantova mirovnog projekta PRO-Budućnost.

Bogatstvo je u različitosti

Mala zbirka recepata proistekla je iz potrebe da se, bez obzira tko smo i što smo, međusobno upoznajemo kroz jela koja su se kroz stoljeća služila za trpezama naroda koji žive na području Žepča, Hrvata, Bošnjaka i Srba. Upravo ta raznolikost pokazuje svoju osebujnost, zanimljivost i bogatstvo koje nosimo u sebi.

Bogatstvo gastro ponude vezano je i za historiju grada koja seže još od 1458. Godine i činjenice da u se na području Žepča kroz historiju smjenjivale različite vlasti i da je Žepče vrlo važno trgovačko mjesto koje su posjećivali različiti trgovci koji su također doprinijeli raznolikosti gastro ponude.

Udruga žena „Prva“ Žepče - Bogatstvo je u različitosti
Bogatstvo je u različitosti


Osnovna karakteristika bosanske kuhinje je polagani način pripremanja jela, bez mnogo žurbe, ali sa mnogo strpljenja, pažnje i ljubavi. Spori način kuhanja danas je jedan od glavnih trendova u svjetskoj gastronomiji. U Bosni i Hercegovini hrana se već stoljećima priprema upravo na taj, spori način. U bosanskoj kuhinji većina jela se kuha u vlastitom soku, uz dodatak mesnog fonda. Ono što jelima daje karakterističan i odličan ukus je fino usklađeni odnos između povrća, mesa i začina.

Da je Bogatstvo u različitosti pokazao je i ovaj projekat. Božićna jela žepačkih Hrvata, Bajramska jela žepačkih Bošnjaka, kao i Tradicija za Banju večer kod Srba može se pronaći u ovoj Žepačkoj kuharici.