Ljepote Srednje Bosne koje bi u „normalnim okolnostima“ već do sada posjetilo nekoliko hiljada posjetitelja iz svih krajeva svijeta, ove godine, posjeti tek poneki domaći turist. Iako se do sada kada je u pitanju turizam sve radilo unaprijed, pandemija koronavirusa sve je vratila unazad, ne nekoliko mjeseci, nego nekoliko godina.

Kakvo je stvarno stanje u turizmu iz prve ruke nam je kazao Samer Dolovac, direktor turistički agencije “ Santours”  Travnik.

Bitno je da spomenemo da je ukupan broj dolazaka turista u aprilu ove godine iznosio 760 što je za 99,3 posto manje u odnosu na april  prošle godine. Učešće domaćih turista bilo je 79,1 posto, a stranih turista 20,9 posto. Uprkos stanju ovo je dobra prilika da građani Bosne i Hercegovine koji svake godine novac potroše u stranim zemljama, ove godine ljetuju u svojoj domovini. Upoznati mnoge gradove svijeta je prelijepo i pohvalno, ali ne posjetiti prelijepe dijelove domovine je sramotno.

Znamo da sve možda i najviše zanimaju ponude ove turističke agencije te je najviša upita bilo za ponudu  ljetovanja u kombinaciji MORA i PLANINE u dva renomirana hotela “Sunce” u Neumu i “Sunca” na Vlašiću.

I na kraju, kako bolan nemaš gdje otići a domovina puna ljepota. Možda nećes uslikati pasoš za društvenih mreža, ali ćeš pomoći svom narodu a upoznati mjesta koja izgledaju kao iz bajke i nalaze se u tvom okruženju. Od Vlašića, Jajca, Travnika, Rostova, Vranice, Prokoškog jezera, Kruščiće, Fojnice, Kiseljaka, pa do Neuma, Bune, Panonskih jezera,Bjelašnice i Jahorine.