Ako ste mišljenja da se od poljoprivrede ne može živjeti ova priča će vas razuvjeriti. Porodica Silajdžija iz sela Duboko u Novom Travniku ima prave malo poljoprivredno imanje. Pokretač je volja a mašine su vrijedne ruke tročlane porodice.

Za svaki posao treba rad i trud. Često rezultati nisu vidljivi ni za godinu ali je bitno nastaviti put kojim idete. S ovog imanja proizvodi idu u trgovinu Best, na pijacu u Travniku, Novom Travniku i Zenicu.

Mnogi će reći da su potrebna velika sredstva za pokretanje ovakve priče. To je tačno kaže nam Emir. Tako je on od kreditnih sredstava kupio njivu od 17 dunuma. Istu su mu prodali komšije kojima ovom prilikom halali svaku marku.

Emirov sin Amar peti je razred osnovne škole. Dok druga djeca uživaju na raspustu on svakodnevno radi, osim kada kaže uzme godišnji.

 Nakon obilaska imanja u selu Duboko, mi smo se naravno zaputili i na pijacu u Travniku gdje svakog četvrtka možete vidjeti Emira i njegovu suprugu.

Ovakve priče zaista zaslužuju podršku. Svaki put kada budete prolazili pijacom sjetite se kako Amar koji je peti razred osnovne škole svakodnevno radi na njivi. Sjetite se koliko rada i truda je potrebno do samog čina prodaje proizvoda. Možda jesu prljave ruke ali obraz nije!