Tačno je da život u gradu pruže više mogućnosti, ali život na selu je nešto posebno. Ljudi se više druže, komšije više paze, praznici posebno dočekuju i proslavljaju i svaka se briga riješava zajednički.

Selo Radojčići, o kome jedva da možete nači par informacija na internetu, udaljeno je svega par kilometara od Travnika. Posebne ljepote i tradicija ovdje dolaze do izražaja. Iako je većina mladih otišla za poslom u druge zemlje, stari mještani još uvijek žive ko nekad. A kažu nam da se nekad i živjelo, sad se preživljava.

Dok smo svi u brigama, brzom životu, ne znamo kako nam prolaze dani, sedmice i godine, zaboravljamo ono osnovno, zaboravljamo živjeti. Nekada su brige bile velike a lako se rješavale, danas nije tako.

Vrijedna omladina sela Radojčići provodi brojne akvitnosti u selu, ne stide se reći ko su i odakle su, a i što bi. Jedni su od rijetkih koje možete vidjeti svakog vikenda da zajednički igraju fudbala iznad svog sela, zajedno izlaze i uvijek su ti jedni za druge.

Iako u ovo mjesto autobusne linije nisu redovne, mlađi mještani su većinom zaposleni i nerijetko moraju pješice preći od Guče Gore do sela. Ljeti je do dosta lakše, dok su zimi u velikim problemima.

Selo Radojčići pripada džematu Balndol, te oni u svome selu nemaju džamiju nego mesdžid koji je izgrađen 1997 godine.