Skip to main content

Čuvari rijeka – predstavnici brojnih organizacija iz Bosne i Hercegovine u čijem je fokusu očuvanje i zaštita okoliša poručili su danas da rijeke ne daju te pozvali nadležne vlasti da što hitnije pređu s riječi na djela i adekvatno zaštite prirodne resurse.

Upozorili su kako je u Bosni i Hercegovini (BiH) planirana izgradnja više od 400 malih hidroelektrana (MHE) na više od 250 vodotoka, te da ti projekti uništavaju živi svijet oko rijeka i u rijekama, kao i privredu sela, te biodiverzitet bh. rijeka kao jednog od najvrijednijih prirodnih bogatstava BiH, prenosi Kanal 6 TV.

– Šira javnost je spoznala da MHE ne doprinose nikakvom širem javnom interesu, već isključivo bogaćenju pojedinaca iz finansijsko-političkih klanova i zato je nužno što hitnije obustaviti daljnju gradnju, a preispitati sve do sada izdate dozvole – poručeno je danas s pres-konferencije predstavnika brojnih udruženja održane na lokalitetu Tisac kraj rijeke Ugar na Vlašiću.

čuvari rijeka uputili apel vladi fbih sa rijeke ugar: krenite u konkretne radnje zaštite rijeka
Čuvari rijeka uputili apel Vladi FBiH sa rijeke Ugar: Krenite u konkretne radnje zaštite rijeka

Čuvari rijeka podsjećaju kako su dugogodišnja borba za rijeke i uticaj javnosti doprinijeli da Predstavnički dom Federalnog parlamenta u junu ove godine napokon donese Zaključak o zabrani izgradnje MHE i o reviziji već dodijeljenih dozvola.

Istovremeno, podsjećaju kako je tim zaključkom dat rok Vladi FBiH da postupi u skladu s njim i pripremi podzakonske i zakonske akte za zabranu dalje gradnje.

Kako nadalje navode, određen progres u vezi s tim postignut je tek sredinom oktobra kada su se članovi grupe Čuvari rijeka sreli sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i predstavnicima nadležnih federalnih ministarstava.

– Na tom sastanku Vlada FBiH je dala obećanje su da će se početkom novembra izjasniti o zahtjevima čuvara rijeka koji su dostavljeni Vladi FBiH za izmjene zakonskog okvira u nadležnosti Vlade FBiH radi realizacije spomenutog zaključka o zabrani gradnje MHE koji je 23. juna izglasao Predstavnički dom Parlamenta FBiH – navode predstavnici spomenutih organizacija.

čuvari rijeka uputili apel vladi fbih sa rijeke ugar: krenite u konkretne radnje zaštite rijeka
Čuvari rijeka uputili apel Vladi FBiH sa rijeke Ugar: Krenite u konkretne radnje zaštite rijeka

Međutim, kako se dosada podrška svodi na riječi i obećanja premijera i nadležnih, čuvari rijeka i dalje insistiraju i zahtijevaju što urgentnija konkretna podzakonska i zakonska rješenja, a da bi se rijeke spasile što hitnije.  

Tim povodom, predstavnici grupe Čuvari rijeka iz cijele BiH su se danas okupili na rijeci Ugar da apeluju na Vladu FBiH da što prije krene u konkretne radnje zaštite rijeka od MHE.  

Iz Udruženja „Neretvica-Pusti me da tečem“, Konjic, su poručili kako podržavaju Vladu FBiH i resorna ministarstva u nastojanju da pronađu način da obustave gradnju MHE na našim rijekama, te da če budno pratiti i aktivno učestvovati u svim aktivnostima vezano za tu problematiku, uz jasnu poruku: “Nijedna MHE se neće izgraditi na rijeci Neretvici!“

Naza Spahić iz Udruženje građana „Za Doljanku”, Jablanica očekuje da premijer i resorni ministri ispoštuju dogovor koji je postignut te da se zaustavi gradnja MHE, te poručuje: “Nećemo odustati od borbe za naše rijeke, za našu Doljanku, pa makar nas to dovelo do međunarodnih sudova”.

Iz “Eko Bistro”, Kruščica, Maida Bilal kao jedna od hrabrih žena Kruščice je naglasila kako iščekuju da Vlada FBiH i resorna ministarstva donesu konačnu zabranu izgradnje MHE na bh. rijekama, te da su solidarni uz komšije i komšinice sa rijeke Ugar sa jedinstvenim stavom – ne damo naše rijeke!

– Došli smo da odamo počast rijeci koja nestaje, isto kao što ćemo i mi nestati, ne budemo li čuvali naše rijeke. Hitno je potrebno da Vlada FBiH poduzme konkretne korake i zaustavi ovaj zločin. Ugar je mogao biti spašen, hitno je da potrebno da spasimo ono što se još uvijek može spasiti – izjavila je Tahira Mika Tibold, predsjednica MZ Kruščica.

Ekološke pravnice Nina Kreševljaković i Emina Veljović poručile su kako će Aarhus centar nastaviti insistirati na ispunjenju cijelog paketa pravnih zahtjeva koje su čuvari rijeka uručili Vladi FBiH za zabranu daljnje gradnje MHE i reviziji svih izdatih dozvola.

Indir Melić, predsjednik Sportskoribolovnog društva Travnik kazao je kako se rijeci Ugar može na licu mjesta vidjeti kako se ponašaju tzv. investitori, kojima je naša država dala dozvolu za gradnju MHE.

čuvari rijeka uputili apel vladi fbih sa rijeke ugar: krenite u konkretne radnje zaštite rijeka
Čuvari rijeka uputili apel Vladi FBiH sa rijeke Ugar: Krenite u konkretne radnje zaštite rijeka

Ispred “Zeleni Neretva”, Konjic, Amir Variščić je kazao kako želi vjerovati da je Vlada FBiH suštinski prepoznala problem pošasti MHE, te da želi praviti pozitivne promjene u ovoj oblasti.

Anes Podić iz “Eko akcije”, Sarajevo, je rekao i dalje nema nikakvog pomaka.

– Ugar je nekada bio prelijepa planinska rijeka bogata pastrmkom i mrijestilište mladice. Danas na Ugru ima više malih hidroelektrana nego slobodnih kilometara toka, a nekadašnji revir za mušičarenje koji je posjećivalo na stotine ribolovaca iz zemlje i inostranstva je potpuno pust. Ovdje je potpuno izostavljeno razmatranje kumulativnog uticaja više MHE u nizu koje su od Ugra ostavile potočić – izjavio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu, Banja Luka.

Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene -ACT podsjetila je kako u BiH više niko ne misli da su MHE dobar i ispravan put korištenja javnog dobra – vode, osim investitora, te da je dosta bogaćenja bogatih na uštrb običnog čovjeka.

– Javnost je protiv ovih projekata. Vlada FBiH je i sama priznala da nema više smisla ići u tom pravcu. Sada je potrebno s riječi preći na djela, stvoriti pravni okvir u kojem gradnja poput ove na Ugru nije više moguća. Zahtijevamo što hitniju obustavu izdavanja okolinskih dozvola i ukidanje poticaja za MHE, te ispunjenja naših ostalih zahtjeva. Apelujemo na Vladu FBiH da krene u realizaciju zahtjeva koje smo im predočili i to što prije, a koje će vodu zaštiti i rijeke spasiti od daljnjeg uništenja – kazala je Kusturica, saopćeno je iz spomenute fondacije.