Skip to main content

Kada se spomene hijaluron većini osoba, posebno djevojkama prva misao je ljepota, podmlađivanje i njega kože. Mnogi nisu svjesni da se u organizmu odraslog čovjeka nalazi oko 15 grama hijalurona i to u očima, koži, zglobovima i hrskavici. Kod mlađih osoba, taj broj je duplo veći.

Koja je njegova uloga u tijelu i kako se koristi u beauty industriji, objašnjavamo vam u nastavku teksta.

Što je to hijaluron

Hijaluron je složeni šećer koji se stvara u ljudskom organizmu i jedna od glavnih uloga hijalurona je da vezuje vodu, zadržavajući je poput spužve u koži, te tako osigurava čvrstinu u vezivnom tkivu, a kožu čini zategnutom i glatkom.  U vezivnom tkivu ulazi u sastav s elastinom i kolagenom.

Sigurno se pitate, ako već imamo hijaluron u tijelu, zašto su nam je potrebno njegovo unošenje. Naime, već nakon 30. godine života količina hijaluronske kiseline u koži počinje da opada, pa ona gubi hidriranost i elastičnost. Taj proces moguće je usporiti pomoću hijaluronskih filera kojima se nadoknađuje potrošena hijaluronska kiselina u tkivu. Sa ovom procedurom optimalno je krenuti kada se pojave prve bore, jer ih je u početku lakše korigovati.

Bitno je da naglasim oda je hijaluron svoje mjesto pronašao i u anti-age kremama, serumima za njegu kože, maskama za lice, makeup proizvodima, pa i u proizvodima za čišćenje lica. Također, osim u kozmetičkoj industriji, hijaluronska kiselina se koristi i u medicini i može biti ljekovita za mnoga oboljenja.

Postoji više tipova hijaluronske kiseline u našem organizmu, a ono što trebaš znati je da su za zdravlje kože najvažnija dva tipa – visoko molekularna – makro hijaluronska kiselina i mikro hijaluronska kiselina.

 Visoko molekularna kiselina pomaže u hidrataciji i zaglađivanju kože, dok mikro hijaluronska kiselina prodire do epidermisa kože i vraća joj jedrinu.

Kreme s hijaluronskom kiselinom i hijaluronski fileri

Iako je mnogima draža krema nego igla, zbog rezultata na kraju mnogi se ipak odlučuju za iglu. Naime, razlika između filera i krema za lice je ogromna. Hijaluronski fileri se dermatološkim procedurama ubrizgavaju direktno u kožu, mijenjajući izgled dijela gdje su ubrizgani, ulazeći tako ispod prvog sloja kože i samim tim u krvotok organizma.

Međutim, djelovanje filera je kratkoročno i mora se ponavljati, a hijaluronski fileri su puno skuplji i od najkvalitetnije kreme s hijaluronom.

Ako se pitate  može li se pretjerati  sa nanošenjem krema i proizvoda s hijaluronom, odgovor je ne. Naime, kada počneš koristiti proizvode s hijaluronom, nema ograničenja. Koristi ih svaki dan, ujutro i navečer, kako bi učinak bio što bolji, ali budi pažljiva i odaberi proizvode ovisno o svom tipu kože.

Iako se prvog dana nećete probuditi sa zategnutom kožom, bit će itekako vidljiva blistavost i svježina.

Ako pratite brojne influnesere vidjet ćete da oni jedu hranu bogatu hijaluronskom kiselinom, kao što je soja, citrusno voće, krumpir ili špinat. Ovo će svakako pomoći u nekoj mjeri ali na vašoj koži se neće vidjeti uočljive promjene kao kada bi koristili proizvode za njegu kože s hijaluronom.

Hijaluronski filer u estetskoj medicini

Više je razloga za primjenu hijalurona kada je riječ o podmlađivanju. Naime, hijaluron omogućava oblikovanje usana i lica, vraća svježinu i sjaj koži, popunjava bore, izuzetan je za dubinsku hidrataciju tkiva. Također, neutrališe štetne slobodne radikale, održava tonus kože i obnavlja njen volumen.

Ako se odlučite za postavljanje hijaluronskih filera, važno je da naglasimo da to nije bolan proces.

Naime, prvo se nanosi anestetik u obliku kreme, a zatim se koristi tehnika pixel kanilom. Ako se odlučite za stručno i iskusno osoblje,  onda će proces proteći bez rizika po oštećenje krvnih sudova. Nakon procedure nije potreban oporavak.

Zaključak neka nam bude da je briga o zdravlju bitnija od toga da li imamo bore ili ne. Trudite se živjeti zdravo, na vrijeme rješavati sve zdravstvene probleme i uvijek savjet tražiti od stručnih osoba.