Skip to main content

Ekipa Kanal 6 televizije danas je provela dan sa policijskim službenicima u Travniku i Novom Travniku. Naime kako smo i ranije najavljivali iz MUP-a SBK upozoravali su vozače motornih vozila da je u nedjelju stupilo na snagu, na teritoriji Bosne i Hercegovine, obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme u saobraćaju, bez obzira na vremenske uvjete.

Shodno važećim zakonskim propisima, pod zimskom opremom za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone, podrazumijevaju se: Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) ili Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Pod zimskom opremom za motorna vozila sa više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase iznad 3,5 tone, podrazumijevaju se: Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Koliko smo mogli primjetiti tokom današnje policijske kontrole vozači su uglavnom spremni za predstojeće zimske uvjete na cestama.

Policijski službenici nastavit će poduzimati pojačane preventivno-represivne mjere i radnje koje će biti usmjerene na kontrolu zimske opreme.

Osnovni cilj kontrole saobraćaja sa posebnim akcentom na posjedovanje i korištenje zimske opreme jeste smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica, koje se ogledaju u nastanku materijalne štete, povrijeđivanju lica ali i smrtnim slučajevima. Poštivanjem zakonskih propisa o zimskoj opremi vozači doprinose ličnoj sigurnosti, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, a istovremeno izbjegavaju zakonsko sankcionisanje.

Zakonom su propisane sljedeće novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

  • 40 KM za vozače motornih vozila,
  • 500 KM za preduzeća ili druga pravna lica i
  • 500 KM za fizička lica koje samostalno obavljaju djelatnost prijevoza.

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme na snazi do 15.04. naredne godine.