Skip to main content

Kameni svatovi – Često su priče iz naroda poznatije od službenih verzija.

Kameni svatovi

Duže žive iako nisu dokumentovane i vidljive a nove generacija već sa prvim godinama života budu upoznate sa pričama iz kraja.  Primjer imamo u svojoj okolini kod Novog Travnika.

Nekropola stećaka Maculje u narodnu poznatija kao “Kameni svatovi” nalazi se u Novom Travniku. Iako nije najpoznatija nekropola, sigurno je najpoznatija legenda.

Naime, jedni mještani kažu da je ovaj prostor i prije dolaska Rimljana bio naseljen i da se upravo za tadašnje stanovnike veže sljedeća priča: Svatovi su krenuli iz veoma udaljenog mjesta po nevjestu.

Nakon dugog hoda, odlučili su da se odmore na mjestu gdje su današnji stećci. Vrijeme je bilo toliko hladno da su se tu skamenili, pa su ti spomenici nastali upravo tada, na tom mjestu, u znak sjećanja na njih.

Poslije toga, kako legenda govori, nastupile su velike hladnoće i zime što je uzrokovalo iseljavanje stanovništva sa ovog prostora.

Drugi govore također o svatovima koji su se u ovo mjesto uputili po nevjestu. Majka se nije slagala sa udajom kćerke, pa kad su se svatovi približili, klela ih je da se više nikada ne pomaknu i da se pretvore u kamen. U tome je i uspjela, a stećci, kažu priče, svjedok su tih događaja.

I za džamiju u Šenkovićima vežu se razne priče. Naime, legenda kaže da su tri sestre prije više od 400 godina prodale svoje, u sehari brižno čuvano ruho i sagradile tri džamije.

Neki ovu džamiju zovu i Vojničkom, ali najviše se udomaćio naziv Stara džamija, vjerovatno zbog toga što su džematlije krajem osamdesetih godna prošlog stoljeća, uz pomoć dobrih ljudi iz drugih mjesta, u Šenkovićima sagradili novu džamiju.

Bilo kako bilo jedno je sigurno. Treba uložiti sve napore da bi ovo vrijedno blago, kao i legende o njima, bilo sačuvano kako ih zub vremena i ljudski nehat ne bi dalje nagrizali i uništavali.