Skip to main content

Provjerite da li je vašoj kući potrebno generalno sređivanje.

Održavanje reda i čistoće u kući veoma je naporan i konstantan posao. Koliko god se trudiš da redovno brišeš, ribaš i stvari vraćaš na mjesto, u nekim situacijama se sve otrgne kontroli i nered pobjedi. To su obično periodi s mnogo poslovnih ili privatnih obaveza kada vremenski i fizički nije moguće postići sve.

Ovo nije strašno i dešava se svima. Važno je da završiš prioritetne zadatke, a sređivanje kuće može malo da sačeka.

Međutim, važno je da se ne navikneš na nered i nečistoću u stanu. Znaš kako se kaže: “Haos u kući je haos u glavi,” ili: “Tvoje okruženje govori o tvom unutrašnjem stanju”.

Evo kako ćeš zaključiti da li je vrijeme da se posvetiš generalnom i dubinskom čišćenju doma:

Izbjegavaš određene prostorije u domu

Jedan od glavnih pokazatelja da je vrijeme za generalno sređivanje je kada nesvjesno i automatski izbjegavaš neke dijelove stana. Dolaziš čak u situaciju da jedva čekaš da izađeš iz kuće, jer se u njoj osjećaš neuredno i neorganizovano.

Rješenje je da se obračunaš sa haosom i prljavštinom i da nakon toga iskoristiš pun kapacitet svog doma.

Ukoliko misliš da ti je potrebna dodatna pomoć ili podrška, ne usteži se da je potražiš. Odluči hoće li to biti neko kome ćeš platiti čišćenje, član porodice ili prijatelj. Sasvim je normalno da potražiš pomoć za sređivanje doma, jer to nije lak posao. Razmisli i da li bi neki dodatni kućni aparati unaprijedili i olakšali tvoj život.

četiri znaka da je tvojoj kući potrebno generalno sređivanje
Jedan od glavnih pokazatelja da je vrijeme za generalno sređivanje je kada nesvjesno i automatski izbjegavaš neke dijelove stana


Gomilaš nepotrebne stvari


Kada osjetiš da više ne znaš šta ćeš s nekim stvarima i nemaš predstavu gdje da ih smjestiš, možda ih imaš previše ili je prostor za odlaganje neorganizovan i pretrpan. Po pravilu, ako nešto nije korišteno više od godinu dana, vjerojatno nije ni potrebno. Riješi se takvih stvari, bilo da je to namještaj, bijela tehnika, garderoba ili nešto sasvim treće.

Međutim, prije nego što odlučiš da ih baciš ili odneseš na otpad, pretraži sajtove za prodaju polovnih stvari. Vrlo često su takvi predmeti potrebni nekome. Zašto onda da ne iskoristiš priliku da ih prodaš i da kupiš nešto što će ti biti korisno.


Ako se ispostavi da su te nagomilane stvari ipak bezvrijedne, riješi ih se, jer to stvara teret u svakom smislu.

Nemaš pojma šta se nalazi u tvom ormaru

Ovaj problem imaju mnoge žene. Znak da je vrijeme za generalno sređivanje ormara je kupovina istih ili sličnih odjevnih predmeta, osjećaj da nemaš šta da obučeš, usprkos tome što je ormar pun i konstantno izgužvana garderoba, jer nema dovoljno mjesta za uredno slaganje.


Jano je da je sređivanje ormara ozbiljan posao i da ne podrazumijeva samo slaganje i peglanje. Prvo treba da izbaciš svu garderobu, da sortiraš ono što nosiš i ono što dugo nisi obukla pa da se toga riješiš. Da odlučiš kome ćeš da pokloniš neke komade ili da prodaš, jer uvijek postoji mogućnost da neko želi ono što ti imaš.

Vrati garderobu u ormar tek kada ti bude jasno i pregledno šta sve imaš i u kojim prilikama možeš da nosiš. Ako baš želiš da sačuvaš neke stvari i misliš da ćeš ih nekada obući, iskoristi vakuum kese. Uštedjet ćeš prostor i sačuvat ćeš preglednost ormara.

četiri znaka da je tvojoj kući potrebno generalno sređivanje
Jano je da je sređivanje ormara ozbiljan posao

Kupuješ ono što već imaš

Ovaj problem je definitivno posljedica haosa u stanu, u ormarima i prostoru za odlaganje. Ne mora da znači da dupliraš samo garderobu. Shvatiti ćeš da je vrijeme za generalno sređivanje ako ne znaš čime sve raspolažeš u kuhinji pa kupuješ konzerve i zalihe hrane koju već imaš. Kada su kuhinjski elementi, frižider i ostava pregledni, uvijek ćeš znati šta ti treba i neće biti bespotrebnog trošenja novca.

Neko gomila i hemijska sredstva, zato što ne zna gdje odlaže ona koja su već u kući ili je prostor u kome ih drži nepregledan pa ne može da ih vidi od haosa i pretrpanosti.

Sve ovo znači samo jedno: tvojoj kući je potrebno sređivanje.

Isplaniraj dan i vrijeme. Razmisli od čega počinješ, kojim ćeš redoslijedom ići, na šta ćeš obratiti pažnju. Uzmi u obzir i to da će ti za sređivanje biti potrebno možda više od jednog dana. Bolje je da sve dovedeš u red, nego da odložiš, jer se nećeš osjećati dobro ako znaš da neki posao nije završen.
Dakle, ako želiš da nešto riješiš i dovedeš u red, počni od prostora u kome živiš. Vidjet ćeš da će sve ostalo biti lakše i jednostavnije.