Skip to main content

Kraj prvog trimestera

Svaka nedjelja trudnoće nosi sa sobom posebne simptome. No, šta očekivati u 12 nedjelji trudnoće? Ovo je nedjelja u kojem se označava kraj prvog trimestera. Jutarnje mučnine i umor prestaju biti svakodnevnica u ovom periodu.

Ukoliko ste buduća mama sigurno vas zanima šta još možete očekivati u ovom periodu? Dobra vijest je da će se odlasci u toalet smanjiti jer se maternica pomjera naprijed prema gore. Iako su prestale dosadne jutarnje mučnine, vrtoglavice i glavobolje su česti simptomi 12. nedjelje trudnoće. Uzrok tome je povećan protok krvi koji je sasvim normalan u ovom periodu.

Početak trudnoće mnogim trudnicama je težak. Sreća, zabrinutost i simptomi koje nosi trudnoća mogu djelovati stresno na buduću mamu. Kada prođe prvi trimester onda su šanse za sponatni pobačaj veoma male. Dakle, u ovoj sedmici jedna briga manje za sve mame.

sta ocekivati u 12 nedjelji trudnoće

Bolovi u leđima

Ukoliko počnete osjećati bolove u leđima ne brinite se jer je i to normalan simptomi s kojim se susreće svaka trudnica. Naravno, uzrok tome je rast stomaka koji je u ovoj sedmici postaje veći jer beba raste. Kako bi umanjili bol u leđima sve dok se vaše tijelo ne prilagodi stomaku važno je da nosite udobnu obuću po mogućnosti ravnu. Bitno je i način na koji sjedite. Uvijek potražite stolicu koja ima naslon. Potrebno je da svako mjesto na kojem sjedite ili ležite bude udobno. Postavite više jastuka oko sebe kako bi vam pružili udobnost prilikom sjedenja.

Preporučljivo je da se nikada ne saginjete već lagano čučnete ukoliko se morate spustiti.

Grčevi u nogama

Još jedan simptom koji je karakterističan za ovu nedjelju su grčevi u nogama. Grčeve možete umanjiti ili spriječiti ako vježbate lagano ili unosite kalij u svoj organizam. Hrana bogata kalijem su banane, rajčica, batat, krompir, lubenica, crni i bijeli grah, cvekla i blitva.

Ukoliko imate grčeve u nogama poželjno je da savijete stopala prema prema gore i prema sebi, time ćete smanjiti trajanje grčeva.

Beba u 12. nedjelji trudnoće

Ovo je veoma važna sedmica za mamu i bebu. Već u 12. sedmici trudnoće beba je formirana. Vaša bebica sada ima sve organe, udove, mišiće i kosti. Od ove sedmice pa sve do rođenja beba će početi rasti. Zanimljivo je da u ovom periodu počinju rasti i nokti na malenim rukama i nogama. Težina bebe bi trebala biti oko 15 grama a duga oko 60 mm. Naravno, ovo je sve individualno od bebe do bebe.

Ovo su samo neke od stvari koje su karakteristične za većinu beba u 12. nedjelji trudnoće. Također u 3. mjesecu trudnoće beba počinje proizvoditi leukocite i hormone. Beba u stomaku polako počinje sa razvijanjem refleksa koje ćete nekada i osjetiti.

šta očekivati u 12 nedjelji trudnoće ?

Kada uđete u ovu sedmicu morate otići kod ginekologa. Na tom pregledu uradit ćete prvi ekspertni ultrazvuk zbog bebinog razvoja i veličine. Napokon ćete imati i prvu fotografiju vaše malene bebe koju ćete zasigurno čuvati do kraja života.

Zbog intezivnog rasta stomaka morat ćete kupovati veću odjeću. U 3. mjesecu trudnoće stomak postaje vidljiviji i sve veći. Prilikom kupovine nove garderobe obratite pažnju na udobnost, materijale i krojeve. Materijali od kojeg je odjeća izrađena su posebno važni pogotovo ukoliko ste trudni za vrijeme ljetnih mjeseci.

Čuvajte vaše zdravlje i bebu 

Trudnoća je za svaku buduću mamu prelijep ali i stresan period. Pokušajte što manje brinuti jer se stres može odraziti na vaše zdravlje. Uživajte u ovom periodu koji ćete pamtiti do kraja života. Polako počnite i sa pripremanjem odjeće, sobice i svih drugih stvari za bebu. Učinite kupovinu zabavnom rutinom u kojoj ćete uživati. Svakako važno je i da budete odmorni i naspavani.

Naravno, navedeni simptomi se razlikuju od trudnice do trudnice. Na vama preostaje da se brinete za vaše i bebino zdravlje.