Skip to main content

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Travnik bit će održani u nedjelju, 11. aprila, a građani će birati između kandidata Stranke demokratske akcije Kenana Dautovića, te Harisa Kaniže, kandidata koalicije “Naša travnička priča” koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i Pravda i Naša stranka.

Haris Kaniža i Kenan Dautović predstavili su svoj program za predstojeće prijevremene izbore i govorili na najaktuelnije teme.

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku i njihovo zakazivanje za 11. travnja, donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora u BiH, 15. studenoga prošle godine, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedio je kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Goran Pejaković.

Izborni zakon BiH ne precizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH bio je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti.

Nezadovoljan odlukom SIP-a BiH, Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH odlučio je bojkotirati prijevremene izbore.