Skip to main content

Jeste nekad čuli za spirulinu? Ta alga superhrana pravi je eliksir ljepote i za nju kažu da čini mala čuda za bore, alergije ili debljinu. A navodno može i više. Kaže se da plava alga Spirulina usporava starenje, jača imunološki sistem, pa čak i sprečava rak. Ali šta je spirulina i šta ova super hrana zapravo može učiniti – bilo u obliku praha ili tablete?

Ona je rod cijanobakterija, koje su nekad bile poznate kao modrozelene alge i spadaju u najstarija živa bića na zemlji. Flamingosi su se njime uvijek hranili. U današnje vrijeme supermodeli i druge zvijezde također se kunu u alge. Ovaj dodatak prehrani uglavnom se prodaje u obliku praha i u obliku tableta.

Jača li spirulina imunološki sistem?

Spirulina se reklamira kao hrana najbogatija proteinima od svih, a koju odlikuje i visok sadržaj vitamina – uglavnom iz B kompleksa -, beta-karotena, gvožđa, kalijuma, selena, magnezijuma i sekundarnih fitonutrijenata kao što je klorofil. Rečeno je da su ove tvari odgovorne za niz pozitivnih učinaka. Spirulina usporava procese starenja, jača imunološki sistem i štiti od virusnih infekcija i raka. Uz to, preparati od algi mogu ublažiti alergijske reakcije, poboljšati nivo lipida u krvi, smanjiti krvni pritisak i tako smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ali o čemu se zapravo tu radi?

Zašto je alga tako zdrava?

Spirulina sadrži velike količine visokokvalitetnih proteina biljnog porijekla – sadržaj bjelančevina u algama čak premašuje sadržaj mesa, jaja ili soje. Superhrana sadrži i sve esencijalne aminokiseline, posebno BCAA za izgradnju mišića (aminokiseline razgranatog lanca), leucin (11% svih aminokiselina spirulina), valin (8%) i izoleucin (7%), što ih čini posebno zanimljivo za dijetu bogatu proteinima i sportiste. Sadržaj polinezasićenih masnih kiselina, gvožđa, kalijuma, selena i vitamina, posebno iz B kompleksa, posebno je visok. Kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum i mnoštvo antioksidansa čine spirulinu pravom hranom za energiju!

Alge se mogu konzumirati u obliku gotovog praha, kapsula ili tableta – preporučena dnevna doza je 3-5 grama. Prah se može koristiti, na primjer, u smoothiejima, voćnim sokovima ili posudicama za smoothie.

Učinak alge Spirulina

Kaže se da alge imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje, ali oni nisu znanstveno dokazani. Kaže se da spirulina pozitivno djeluje na alergije, prevenciju raka i jačanje imunološkog sistema. Često se reklamira i kao sredstvo protiv starenja. Kaže se da sadržani antioksidanti djeluju protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Uz to, hlorofil koji sadrži uzrokuje stvaranje više crvenih krvnih zrnaca, što zauzvrat znači da je tijelo bolje opskrbljeno kisikom i da se stanice mogu brže regenerirati – što pozitivno djeluje na kožu i kosu!

U borbi protiv alergija, spirulina bi također trebala biti pomagač, jer bi posebne tvari koje sadrži trebale bi inhibirati proizvodnju histamina u tijelu. Alge tako djeluju kao prirodni lijek protiv brojnih alergija i peludne groznice.

Može li vam spirulina pomoći da smršate?

šta je spirulina
Šta Je Spirulina

Takođe je naglašeno da bi vam spirulina trebala pomoći da izgubite kilograme. Zbog visokog sadržaja proteina i sposobnosti širenja u vodi, alge imaju učinak suzbijanja apetita. Za najbolje rezultate preporučuje se uzimanje 30 minuta prije jela. Uz učinak suzbijanja apetita, visokokvalitetni sastojci algi također bi trebali promovirati ravnotežu našeg probavnog sustava. Međutim, kliničke studije još uvijek nisu uspjele pokazati ove učinke. Stručnjaci su stoga oprezni u prosuđivanju, jer su u mnogim aspektima potrebne daljnje studije kako bi se u potpunosti procijenili učinci i neželjeni efekti spiruline.

Neželjeni efekti spiruline

Mogu se pojaviti nuspojave, na primjer alergijske reakcije, jer proizvođači tablete, kapsule ili prah spiruline ponekad obogaćuju sastojcima poput bio-kompleksa, koji su sintetički proizvedeni i ne podnose ih svi. Uz to, alge koje dolaze iz slanih voda oko Afrike, Australije i Južne Amerike mogu biti onečišćene teškim metalima ako voda sadrži povećani udio žive, olova ili kadmijuma jer apsorbiraju te supstance.

Prirodna detoksikacija sa spirulinom

Činjenica da spirulina apsorbira teške metale takođe se može iskoristiti u prednost. Na primjer kao prirodni detoksikant. Naturopati i zubari stoga primjenjuju kapsule spiruline za obnavljanje amalgama, na primjer. Budući da alga apsorbira teške metale i stoga posebno dobro apsorbira živu. Spirulina se zato često hvali kao dio detoksikacijskih lijekova, posebno u kombinaciji s algama Chlorella. Zbog velike hranjivosti, spirulina je izvrstan dodatak prehrani za sve. Nadoknađuje nedostatak nutritivnih i vitalnih supstanci i stoga je podjednako koristan za sljedbenike brze prehrane kao i za djecu, starije osobe i one koji imaju povećanu potrebu za hranjivim i vitalnim tvarima zbog fizičkog ili psihološkog preopterećenja.