Skip to main content

7 Videa s Bosanskih pijaca – Cjenkalo se, prodavalo i kupovalo a pripreme za zimnicu su očigledno tek počele.

Penzije su bile pa se može potrošiti i koja marka više.

KO KAŽE DA SE NEMA –  Na pijaci gužve ko da je sutra Nova godina

7 Videa s Bosanskih pijaca

Zanimljivo je kako su ovi ljudi na pijaci uvijek raspoloženi i nasmijani, dok su oni koje sretnete na ulici, često izašli iz toplih kancelarija namrgođeni i očigledno puni problema.

KAD KAPA I NAKAPA / Travnička pijaca u znaku sira i suhog mesa

7 Videa s Bosanskih pijaca

Ni kiša nije pokvarila našu tradiciju odlaska na travničku Zelenu pijacu. Pazarni je dan pa smo odlučili provjeriti kako ide prodaja budući da dolaze sve hladniji dani i da kupci radije kupuju u marketima.

Kupcima je na izbor ali prodavačima nije. Većina njih je iz udaljenih mjesta iz okoline Travnika, Novog Travnika, Viteza pa čak i Zenice. Dugo pripremane proizvode kažu ne žele pustiti da propadnu pa se malo toplije obuku i dođu na radno mjesto.

KANAL 6  – JESTE LI IKAD BILI NA PIJACI U MEHURICU ?

Ponedjeljak je tradicionalno pazarni dan na Mehuriću. Iako su mnogi mišljenja da je ovo mala seoska pijaca na koju dolaze samo mještani okolnih mjesta, ovo je poslije travničke Zelene pijace, jedna od najposjećenijih pijaca u kantonu.

I OVO JE BiH! PENZIONERI GLAVNI RADNICI NA PIJACI

7 Videa s Bosanskih pijaca

Iako su svi zabrinuti zbog situacije sa koronavirusom i svakodnevne neizvjesnosti, pijaca u Travniku u znaku pazarnog dana. Uz muziku i slogan „Priđi kupi nismo skupi“ gužve su na svim štandovima.  I dalje dobro ide prodaja povrća za zimnicu ali i suhog mesa i sira.

Niske temperature su i prodaju vunenih čarapa podigle na viši nivo. Vunene čarape plete još poneki dedo ili nana na selima, nove generacije osim što smatraju da je to sramota nositi, ne znaju čak ni kako se izrađuju ni koliko koštaju.

PIJACA TRAVNIK – IL SI BOS IL SI HADZIJA!

7 Videa s Bosanskih pijaca

Veliki broj građana i danas je izašao iz svojih domova kako bi posjetio Zelenu pijacu u Travniku. Iako su preporuke da se izbjegavaju veća okupljanja čak i na otvorenom, posjeta pijaci je ista, možda čak i bolje nego prethodnih dana. Danas smo primijetili da skoro svi imaju maske. Bez obizra kakvo vrijeme i stanje bilo, raditi ali i kupovati se mora.

Sezona je kestenova, suhog mesa, sira, pekmeza, pa šteta je ne probati sve na vrijeme.  Kako dolaze hladniji dani tako i ponuda raste. Sve te boje i mirisi jednostavno vas mame da kupite sve što pogledate. Često iako ne planirate da  kupite, nego samo da prošetate, izađete s punim vrećicama.

Pogledajte kako je to izgledalo danas…

OD HALIDE NIKO NEĆE NIŠTA DA KUPI

7 Videa s Bosanskih pijaca

Nema šta ne nudimo al slabo ide išta, prva je poruka i izjava koju smo uzeli na pijaci u Novom Travniku. I zaista, obilje proizvoda a kupci samo u razgledavanju. Obilaze se štandovi, gledaju i dodiruju proizvodi ali rijetko kupuju. Ako se i kupe to je naravno u malim količinama.

TRK PO PENZIJU PA NA PIJACU

7 Videa s Bosanskih pijaca

Na Zelenoj pijaci u Travniku danas su glavni kupci bili penzioneri. Budući da je danas počela isplata penzija, bio je red i nešto potrošiti.

Zanimljivo je kako bosanske pijace variraju od naslova penzioneri glavni radnici na pijaci, do penzioneri glavni kupci na pijaci. To ima veze sa datumom, situacijom i općenito stanjem.

7 videa s bosanskih pijaca
7 Videa s Bosanskih pijaca