Skip to main content

Muzika mu je strast. Ljubav mu je sudbina.
“Samo znam da su ljubav i muzika jedinstvo u meni.
Ovo sigurno znam”.
Od svog djetinjstva u Lucci, Giacomo Puccini je uvijek osjećao da su muzika i ljubav najznačajnije stvari u njegovom životu. Dok očekuje da postane orguljaš u svom rodnom gradu, njegov talenat prevazilazi granice svetovne muzike. Njegova bolesna majka ga podržava u ideji da pronađe ono što ga istinski interesuje.
To je opera – i uspjeh njegovog prvog pokušaja privlači pažnju ne samo naroda, nego i mnogo važnije- moćnog izdavača Giulia Ricordia. Rigorozan, izdašan i razuman, poput oca, Ricordi pomaže mladom geniju u novim trijumfima: “Manon Lescaut”, i iznad svega, “La Boheme”.
Pučinijev lični život takođe liči na La Boheme, jer on živi u atmosferama kafea i burlesknih teatara – i u rukama pjevačice Cherie. Njegov slučajni sastanak sa udatom Elvirom mijenja sve: zaljubljuju se i, u dramatičnom i skandaloznom momentu, Elvira napušta svog muža. Njena ljubomora, međutim, muči strastvenog ženskaroša Pučinija. On pronalazi intelektualno zadovoljenje u svojoj aferi sa prelijepom novinarkom Lizom Berman, i muzičku inspiraciju u svojoj platonskoj vezi sa mladom služavkom Dorijom. Ubijeđena da je muž vara sa Dorijom, Elvira je otpušta, što tjera služavku na samoubistvo, čin koji će iznutra gristi kompozitora godinama…
Međutim, Elvira ostaje jedina velika ljubav u njegovom životu i ona je ta koja je kraj njega u momentima najveće tuge i najveće radosti. Ponešena emotivnom snagom Pučinijevih melodija, ova produkcija oslikava prelijep portret pravog umjetnika, dirljivu priču života u muzici..